تحلیل لثه چیست و برای درمان آن چکار می توان کرد؟

تحلیل لثه چیست؟

تحلیل لثه به وضعیتی اطلاق می گردد که لثه ها از روی دندان ها کنار می روند. این اتفاق باعث می شود مقدار بیشتری از دندان، مخصوصاً ریشه های آنها بدون پوشش باقی بماند. وقتی این اتفاق رخ می دهد، شکاف هایی بین لثه ها و دندان ها شکل می گیرند. درون این شکاف ها باکتری ها می توانند انباشته شوند و باعث بروز بیماری و سایش و خوردگی دندان شوند. در نهایت، تحلیل لثه ها می تواند موجب از دست رفتن دندان ها شود.

بسیاری از افراد حتی نمی دانند لثه های آنها در حال تحلیل رفتن است تا زمانی که واقعاً اتفاق بیفتد. این فرایندی است که به صورت کاملاً تدریجی اتفاق می افتد. با این حال، اگر متوجه هر گونه علائم و نشانه های تحلیل لثه شدید، لازم است هر چه سریع تر به دندانپزشک مراجعه کنید. هم برای پیشگیری از آسیب بیشتر و هم برای ترمیم هر گونه از دست رفتن لثه ها، این روند قابل درمان است.

نخستین علامت و نشانه ای که باید به دنبال آن باشید حساسیت دندان ها است. این می تواند یکی از علائم و نشانه های شرایط مختلفی باشد، با این حال، اگر احساس می کنید که دندان های شما حساس هستند، آن را با دندانپزشک خود در میان بگذارید. او می تواند به شما کمک کند که آیا مشکل تحلیل لثه است یا هر چیز دیگری.

علل تحلیل لثه

تحلیل لثه ها می تواند به علل مختلفی اتفاق بیفتد. این عوامل می توانند یا خارج از کنترل شما باشند، مانند عوامل ژنتیکی، تا عوامل مربوط به سلامت. تحلیل لثه ها حتی می تواند در نتیجه تکنیک های غلط مسواک زدن نیز بروز پیدا کند.

اگر شما تحلیل لثه دارید، اطلاع از علت آن می تواند به شما و دندانپزشکتان در تعیین بهترین دوره درمان کمک کند.

ژنتیک

متأسفانه، احتمال بروز تحلیل لثه در برخی افراد بیشتر است. تا ۳۰ درصد افراد تنها به دلیل ژنتیک آنها، می توانند بیشتر در معرض خطر تحلیل لثه باشند. اگر دیگر اعضای خانواده تحلیل لثه داشته اند، شما باید این موضوع را با دندانپزشک خود در میان بگذارید تا وی توجه بیشتری به لثه های شما داشته باشد. اگر بدانید که شما بیشتر مستعد داشتن تحلیل لثه هستید، آنچه برای مراقبت از لثه های خود نیاز دارید را می توانید یاد بگیرید. هر چه این مشکل سریع تر تشخیص داده شود، راحت تر درمان می شود.

تحلیل لثه

تحلیل لثه

تکنیک های مسواک زدن

نحوه مسواک زدن شما می تواند تأثیر سوء و منفی روی لثه های شما داشته باشد. اگر از مسواکی استفاده می کنید که فرچه های سفتی دارد، یا اگر خیلی محکم مسواک می زنید، می توانید باعث تحلیل رفتن لثه های خود شوید. این دو می توانند هم باعث تحلیل لثه ها و هم ساییدگی مینای دندان های شما شوند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  بهداشت دهان و دندان ها برای سالمندان

مطمئن شوید که مسواک شما فرچه های نرم دارد و دندان های خود را آرام و با ضربه های دورانی مسواک می زنید. شاید آرام مسواک زدن غیر عادی به نظر برسد، اما فشار دادن زیاد آن می تواند به دندان ها و لثه های شما آسیب برساند و بهتر از ضربه های آرام نمی تواند پلاک ها و ذرات باقی مانده غذا را از روی دندان ها پاک کند.

بیماری لثه

بیماری لثه در حقیقت اصلی ترین علت تحلیل لثه است. بیماری لثه در نتیجه باکتری های موجود در دهان بروز پیدا می کند که می تواند بافت لثه را تخریب کند. اگر علائم و شنانه های ژینژیویت را مشاهده کردید، که کمتر از دیگر اشکال بیماری آسیب می رساند، باید بلافاصله برای درمان آن اقدام کنید تا پیشرفت نکند و به پریودنتیت تبدیل نشود، زیرا می تواند هم به دندان ها و هم به لثه ها آسیب برساند.

هورمون ها

زنان می توانند بیشتر مستعد تجربه تحلیل لثه باشند، وقتی تغییرات هورمونی در آنها اتفاق می افتد. این تغییرات در طول دوران بلوغ و نیز یائسگی بیشتر اتفاق می افتند. علاوه بر این، تحلیل لثه یکی از عوارض جانبی احتمالی بارداری است. بواسطه هورمون های اضافی، لثه ها بیشتر حساس هستند و می تواند منجر به تحلیل لثه ها شود.

مراقبت های دندانی ضعیف

اگر به خوبی از دندان های خود مراقبت نکنید نیز می توانید باعث تحلیل رفتن لثه ها شوید. عادات بد مسواک زدن، نخ دندان نکشیدن، و استفاده نکردن از دهانشویه های آنتی باکتریال همگی می توانند منجر به تشکیل تارتار روی دندان ها شوند. تارتار همان پلاک دندان سفت شده است که تنها توسط دندانپزشک و با ابزارهای خاصی می تواند زدوده شود. تارتار می تواند موجب تحلیل لثه ها شود.

تحلیل لثه

تحلیل لثه

مصرف فراورده های تنباکو

افراد سیگاری و کسانی که فراورده های تنباکو مصرف می کنند بیشتر در معرض خطر تحلیل لثه قرار دارند. مصرف تنباکو موجب ایجاد پلاک های چسبناکی روی دندان ها می شود. برداشتن این پلاک ها دشوار است.

دندان قروچه یا براکسیسم

اگر شما نیز دندان های خود را روی یکدیگر فشار می دهید و می سایید، این کار در نهایت موجب سایش دندان های شما می شود، و باعث می شود آنها بیشتر مستعد پوسیدگی دندان باشند زیرا موجب خوردگی مینای دندان های شما می شود. با این حال، دندان ها تنها چیزهایی نیستند که با دندان قروچه آسیب می بینند. این عادت می تواند لثه ها را نیز تحت تأثیر قرار دهد و موجب تحلیل رفتن آنها شود.

تحلیل لثه

تحلیل لثه

ناصاف بودن بایت

اگر شما هم دندان ها کج و غیر همراستا دارید، این مشکل می تواند موجب تحلیل لثه های شما نیز شود. وقتی دندان ها به درستی در یک راستا قرار نگیرند، هر بار که بایت خود را می بندید، فشار بیشتری هم به دندان ها و هم روی لثه ها وارد می شود. این روند در نهایت منجر به تحلیل لثه ها می شود.

پیرسنیگ داخل دهان

اگر پیرسینگ لب یا زبان دارید، جواهرات می توانند به لثه ها برخورد پیدا کنند. این موجب ایجاد حساسیت در لثه ها می شود و به مرور زمان می تواند باعث خوردگی آنها شود.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  نوآوری در فناوری دندانپزشکی: ارتقاء مراقبت از بیمار

آیا لثه های تحلیل رفته دوباره رشد می کنند؟

پاسخ این پرسش ساده است: خیر. اگر لثه های شما در نتیجه پریودنتیت، شدیدترین فرم بیماری لثه، آسیب دیدند، ممکن نیست لثه تحلیل رفته دوباره رشد کند. وقتی بیماری لثه تا این مرحله پیشرفت کرده است، خمر دندان به تنهایی قادر به توقف یا معکوس کردن این شرایط نیست. با این حال، گرچه تحلیل لثه نمی تواند معکوس شود، درمان هایی وجود دارند که می توانند به توقف این مشکل و جلوگیری از وخیم تر شدن آن کمک کنند. برخی از رایج ترین درمان ها جرمگیری دندان ها برای زدودن پلاک و تارتار، داروها، و جراحی دندانی هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با دندانپزشک خود صحبت کنید.

مؤثرترین روش برای درمان تحلیل رفتن لثه ها

مرحله ابتدایی درمان این است که پی ببریم چه عواملی موجب افزایش عفونت لثه ها می شوند، بنابراین می توان آنها را کاهش داد یا برای همیشه آنها را از بین برد. برای مثال، پیچ خوردگی دندان ها می تواند برطرف شود، مصرف تنباکو می تواند کنترل شود، و راهکارهای بهتری برای پاکسازی دهان اتخاذ شود تا از جراحی لثه ها اجتناب نمود.

وقتی عوامل بالا برطرف شدند، نکاتی هستند که به شما کمک می کنند از تحلیل لثه ها پیشگیری کنید:

تحلیل لثه

تحلیل لثه

پاکسازی دندان ها

برای تحلیل رفتگی خفیف لثه ها، دندانپزشک شما می تواند پاکسازی عمقی دندان ها را انجام دهد. این عبارت است از پاکسازی با دقت منطقه ای که تحت تأثیر قرار گرفته است، زدودن هر گونه پلاک و تارتار تشکیل شده از روی ریشه های دندان ها و زیر خط لثه ها. این نوع پاکسازی جرمگیری دندان ها و تسطیح سطح ریشه ها (روت پلنینیگ) نیز نامیده می شود.

طی این روند، لثه ها عقب کشیده می شوند تا پوشش روی ریشه های دندان ها برداشته شود و بتوان آنها را صاف و صیقلی کرد. برای باکتری ها چسبیدن به سطوح صاف و صیقلی تر دشوارتر است، بنابراین دندان ها و لثه های شما در برابر عفونت ها بیشتر محافظت می شوند. دندانپزشک ممکن است برای شما آنتی بیوتیک تجویز کند تا باکتری ها را کاهش دهد.

جراحی

اگر لثه های شما از قبل پاکت هایی دارند که خیلی عمیق شده اند و شما مقدار زیادی تحلیل استخوان را تجربه کرده اید، یک پاکسازی عمقی برای درمان تحلیل لثه کافی نخواهد بود. ممکن است لازم باشد جراحی انجام شود. بسته به وخامت تحلیل رفتگی لثه های شما، انجام انواع مختلف جراحی ها ممکن است. برخی جراحی ها توسط دندانپزشک قابل انجام هستند، در حالی که جراحی های دیگر ممکن است پریودنتیست یا متخصص لثه نیاز داشته باشند.

بازسازی

در موقعیت های تحلیل لثه شدید، احتمالاً استخوان تخریب شده است. آخرین تحقیقات در دندانپزشکی اجازه می دهند پریودنتیست ها روش جراحی را انجام دهند که طی آن مواد بازسازی کننده در منطقه ای که استخوان از دست رفته است قرار می گیرد تا به بهبود استخوان و بافت کمک کنند. سپس بافت لثه اطراف محافظت می شود، جایی که حداقل یک دندان ممکن است درگیر شده باشد.

تسطیح سطح ریشه و جرمگیری فلپ

برای انجام این فرایند، پریودنتیست لثه ای که تحت تأثیر قرار گرفته است را بر می دارد. این کار شبیه پاکسازی عمقی است که در آن دندانپزشک هر گونه پلاک و تارتار و نیز باکتری را از سطح ریشه های دندان می زداید. سپس، دندانپزشک لثه ها را به جای خود، روی دندان ها باز می گرداند و اطمینان حاصل می کند که منشاء آن از هر پاکت موجودی کاهش پیدا کند یا کاملاً حذف شود.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  نکات مهمی راجع به ونیرها - بخش اول

پیوند لثه

این راهکار عبارت است از برداشت بافت منسجم خاصی از داخل دهان خود بیمار یا استفاده از مواد پیوند لثه برای جایگزینی بافت از دست رفته لثه. دندانزشک شما ممکن است شما را به پریودنتیست ارجاع دهد، متخصص دندانپزشکی که برای این نوع جراحی های جزئی لثه، بافت های لثه و استخوان حمایت کننده را درمان می کند.

تحلیل لثه

تحلیل لثه

چگونه می توان از تحلیل لثه ها پیشگیری نمود؟

می توان سرعت روند پیشرفت تحلیل لثه را کاهش داد، اما نتیجه نهایی می تواند نسبتاً جدی و مؤثر باشد. در مراحل اولیه، لثه ها صورتی رنگ هستند و اطراف دندان ها را فرا گرفته اند. پس از آن، لثه ها به رنگ صورتی پر رنگ تر یا قرمز در می آیند، نرم تر می شوند و شروع به خونریزی می کنند. شما در حقیقت می توانید مشاهده کنید که به مرور زمان لثه ها از روی دندان ها کنار می روند. علاوه بر این، دندان ها لق می شوند و مایعی شروع به انباشته شدن در فضای بین لثه ها و دندان ها می کند. مرحله پایانی تحلیل لثه زمانی است که ریشه دندان ها قابل مشاهده می شود و چرک ترشح می شود. این مرحله فوق العاده دردناک است و موجب بروز خونریزی شدید همراه با حساسیت دندان ها می شود.

کشیدن سیگار را ترک کنید.

اگر سیگار می کشید یا تنباکو مصرف می کنید، ترک کردن آنها محل خوبی برای آغاز است. این کار تأثیرات مثبتی روی سلامت دهان و سلامت عمومی شما خواهد داشت. کشیدن سیگار می تواند موجب افزایش باکتری های مضر داخل دهان شما شود. ترک کردن آن از پوسیدگی، تحلیل لثه، و دیگر عوارض جانبی مضر کشیدن سیگار جلوگیری خواهد کرد.

مراقبت های دهانی صحیح

از آنجا که تحلیل لثه ها می تواند ناشی از بیماری لثه و بهداشت بد دهان باشد، مراقبت صحیح از دندان ها ضروری است. حتماً دو مرتبه در طول روز، هر بار حداقل به مدت دو دقیقه، مسواک بزنید. به طور منظم نخ دندان بکشید و دهانشویه آنتی باکتریال استفاده کنید. مسواکی که انتخاب می کنید نرم باشد و محکم مسواک نزنید.

تحلیل لثه

تحلیل لثه

رژیم غذایی سالم داشته باشید.

میوه ها و سبزیجات می توانند به کاهش پلاک های دندانی کمک کنند. ویتامین ها و مواد مغذی از غذاهای سالم نیز می توانند به از بین رفتن باکتری های داخل دهان کمک کنند. باکتری ها از قند تغذیه می کنند، پس از مصرف خوراکی های حاوی قند بپرهیزید. این کارهای روش های خوبی برای پیشگیری از التهاب و حساسیت لثه ها هستند.

به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.

باید هر سال دو مرتبه به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک می تواند پلاک های دندانی یا تارتار را پاکسازی کند و از بروز بیمار لثه پیشگیری نماید. علاوه بر این، با تحت نظر قرار دادن سلامت لثه ها در صورت مشاهده علائم بیماری لثه می تواند توصیه های لازم را به شما ارائه دهد تا با ایحاد تغییرات لازم از پیشرفت بیماری جلوگیری نمایید.

0/5 (0 نظر)
0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code