فِرنوم و فِرِنِکتومی

داخل دهان، فرنوم یا فرنولوم یک تکه بافت نرم است که به شکل لایه بافتی نازک بین لب ها و لثه ها امتداد دارد. این بافت بالا و پایین دهان واقع شده است. علاوه بر این، بافتی نیز وجود دارد که همراستا با زبان و زیر آن واقع شده است و آن را به ته دهان و پشت دندان ها متصل می کند. ضخامت و ارتفاع فرنوم در افراد مختلف می تواند بسیار متفاوت باشد. گاهی اوقات فرنوم ها حین غذا خوردن، بوسیدن، یا استفاده از ابزارهای دهانی مانند بریس ها کشیده یا برآمده می شوند که باعث زخمی شدن آن می شود. هر چند ممکن است این زخم باعث خونریزی زیادی شود اما معمولاً نیاز به هیچ بخیه یا درمان پزشکی ندارد.

با این حال، برخی متخصصان توصیه می کنند فردی که فرنوم زخم شده دارد باید تحت مراقبت قرار گیرد زیرا گاهی اوقات می تواند نشان سوء استفاده باشد. در صورتی که فرنوم در مسیر استفاده عادی از دهان مکرراً زخم شود، باید به جراح دهان یا دندانپزشک مراجعه کرد تا با کمک جراحی برداشته شود. این نوع جراحی فِرِنِکتومی نامیده می شود.

انواع فرنوم

دو نوع فرنوم داخل دهان وجود دارد:

فِرنوم و فِرِنِکتومی

فِرنوم و فِرِنِکتومی

فرنوم زبانی

این نوع فرنوم پایه زبان را به کف دهان متصل می کند. در صورتی که این نوع فرنوم کشیده شده باشد به آن گره زبانی گفته می شود. وقتی این اتفاق رخ می دهد، نحوه حرکت کردن زبان داخل دهان را تحت تأثیر قرار می دهد و می تواند باعث شود شیر خوردن برای نوزاد دشوار باشد.

فِرنوم و فِرِنِکتومی

فِرنوم و فِرِنِکتومی

فرنوم لبی

این نوع فرنوم جلوی دهان، بین لب بالا و لثه بالا، و بین لب پایین و لثه پایین واقع شده است. در صورتی که برای این بافت مشکلی بروز پیدا کند، می تواند رشد دندان ها را تحت تأثیر قرار دهد و اگر باعث کشیده شدن لثه ها از روی دندان ها شود می تواند سلامت دندان ها را به خطر بیندازد و موجب نمایان شدن ریشه دندان ها شود.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  سلامت دهان و دندان در بارداری

شرایط همراه با غیر عادی بودن فرنوم

هدف آفرینش فرنوم ثبات بخشیدن به لب بالا، لب پایین، و زبان داخل دهان است. وقتی یک فرنوم به صورت غیر عادی رشد می کند، می تواند موجب برزو مشکلات متعددی داخل دهان شود. در صورتی که برای فرنوم مشکلی بروز پیدا کند، فرد ممکن است شرایط زیر را تجربه کند:

  • ناهنجاری های رشد داخل دهان
  • ناراحتی حین بلع
  • رشد غیر طبیعی دو دندان جلوی فک بالا و ایجاد فاصله بین آنها
  • بریدن یا پاره شدن فرنوم
  • مشکل در شیر خوردن نوزاد، بواسطه گره زبانی یا لبی
  • خر و پف کردن و تنفس دهانی، در نتیجه ناهنجاری در رشد فک که بواسطه رشد غیر عادی فرنوم اتفاق می افتند.
  • مشکلات گفتاری در نتیجه وجود گره زبانی
  • مشکل در کامل کشیدن یا بیرون آوردن زبان
  • ایجاد فاصله بین دندان های جلو
  • کنار رفتن بافت لثه از روی پایه و ریشه دندان ها و بی پوشش باقی ماندن ریشه ها.

ناهنجاری های فرنوم می توانند پس از جراحی های دهانی و در پی بروز مشکل در تکنیک های جراحی نیز اتفاق بیفتند. مهم است جراح دهان حین برش بافت نرم داخل دهان دقیق و محتاطانه عمل نماید. چیزهای غیر عادی می توانند منجر به بروز ناهنجاری های فرنوم و مشکلات طولانی مدت در دندان ها، لثه ها و دهان شوند.

فرنکتومی چیست؟

فرنکتومی نوعی جراحی است که برای برداشتن فرنوم انجام می شود. این جراحی به گونه ای طراحی شده است که تأثیرات منفی و نامطلوب فرنومی که به درستی رشد نکرده است را از بین ببرد. این جراحی معمولاً شامل برداشتن فرنومی است که خیلی بلند یا کشیده شده است.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  تغییر رنگ دندان‌ها

فرنکتومی ها اغلب تنها زمانی توصیه می شوند که فرنوم سد راه استفاده عادی از دهان شود یا به صورت تصادفی مکرراً پاره شود. فرنکتومی اغلب برای کودکانی انجام می شوند که بواسطه غیر عادی بودن فرنوم نمی توانند درست صحبت کنند یا شیر بخورند. اگر کودکتان ناهنجاری فرنومی شدیدی دارد، معمولاً جراحی های گسترده تری توصیه می شوند. راجع به انتخاب گزینه درمان با دندانپزشک خود صحبت کنید.

فِرنوم و فِرِنِکتومی

فِرنوم و فِرِنِکتومی

طی فرنکتومی چه اتفاقی می افتد؟

فرنکتومی ها معمولاً جراحی های کوچکی هستند که در کلینیک های دندانپزشکی و تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی کامل انجام می شوند. بهبودی آنها خیلی سریع اتفاق می افتد و اغلب چند روز طول می کشد. این فرایند، بسته به وسعت جراحی و هدف آن، می تواند با استفاده از تیغ، الکتروسرجری، یا لیزر انجام شود.

فِرنوم و فِرِنِکتومی

فِرنوم و فِرِنِکتومی

جراح دهان یا منطقه جراحی را بی حس می کند، یا اگر فرنکتومی خیلی گسترده باشد، یا بیمار خیلی کم سن باشد، آن را تحت بیهوشی عمومی انجام می دهد. در طول بیهوشی عمومی، فرد هیچ چیز احساس نخواهد کرد. سپس جراح دهان بخش کوچکی از فرنوم را برخواهد داشت و در صورت لزوم زخم را خواهد بست. در پایان ممکن است بخیه زده شود.

مراقبت های پس از انجام فرنکتومی اغلب عبارتند از دریافت داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی که برای تسکین درد استفاده می شوند، و نیز تمیز نگه داشتن منطقه جراحی و پرهیز از حرکات شدید زبان یا لب.

خلاصه …

همه افراد داخل دهان خود فرنوم دارند، اما شکل و اندازه فرنوم ها در افراد مختلف متفاوت هستند. از آنجا که فرنوم ها تکه بافت های نیمه شل داخل دهان هستند، برخی افراد هر از گاهی پاره شدن آنها را تجربه می کنند. این چیزی نیست که موجب نگرانی شود.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  ریتینر یا نگهدرانده ارتودنسی

در برخی موارد، فرنوم ممکن است خیلی بلند یا کشیده شود یا شکل غیر عادی داشته باشد. ناهنجاری های شدید می توانند در استفاده از دهان مشکل ایجاد نمایند. علاوه بر این، می توانند نشانه بروز مشکل در سلامت باشند. اگر فکر می کنید فرنوم های کودک شما غیر عادی هستند، به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نمایید تا از درمان های لازم برخوردار شوید.

0/5 (0 نظر)
0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code