آیا بیماری لثه می توانند باعث فشار خون بالا شود؟

فشار خون بالا، High blood pressure یا hypertension یکی از شایع ترین بیماری های مزمن است که تقریباً نیمی از افراد بزرگسال آمریکایی را تحت تأثیر قرار می دهد. فشار خون بالا جدی است، بویژه از آنجا که این بیماری افراد را در معرض خطر حمله قلبی، سکته مغزی، از دست دادن بینایی، نارسایی کلیه و سایر عوارض قرار می دهد. در حالی که عوامل خطر کاملاً ثابت شده مانند چاقی، سیگار کشیدن، ژنتیک و مصرف بیش از حد سدیم، رژیم غذایی ناسالم یا عدم ورزش برای فشار خون بالا وجود دارند و مطمئناً با فشار خون بالا ارتباط دارند، تحقیقات در حال ظهور نشان داده اند که چیزهایی مانند ارتباط مستقیم و قابل مشاهده ای بین بیماری لثه و سلامت دهان و دندان وجود دارد و بیماری پریودنتال یا لثه نیز ممکن است یک عامل خطر مهم و قابل اصلاح برای ابتلا به فشار خون بالا باشد. با ما همراه باشید تا ببینیم بیماری لثه چگونه میتواند باعث فشار خون بالا شود؟

ارتباط بین بیماری لثه و فشار خون بالا

بیماری لثه به یک بیماری التهابی مزمن اطلاق می شود که بافت های اطراف و نگهدارنده دندان ها را تحت تأثیر قرار می دهد. این به دلیل انباشته شدن پلاک، یک لایه چسبناک از باکتری ها، ایجاد می شود. در مراحل اولیه که ژنژیویت نامیده می شود، لثه ها متورم و قرمز می شوند و هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن به راحتی خونریزی می کنند. ژنژیویت اگر بدون درمان باقی بماند، می تواند پیشرفت کند و به پریودنتیت تبدیل شود که تخریب بافت لثه و تحلیل استخوان اطراف دندان را شامل می شود. پریودنتیت ممکن است باعث لق شدن یا حتی از دست رفتن دندان ها شود.

 ارتباط بین بیماری لثه و فشار خون بالا

ارتباط بین بیماری لثه و فشار خون بالا

 

چندین مطالعه اپیدمیولوژیک بزرگ به ارتباط بین بیماری لثه و افزایش بروز فشار خون بالا پی برده اند:

  • در مطالعه بررسی ملی سلامت و تغذیه (NHANES)، محققان داده های سلامت بیش از ۱۵۰۰۰ فرد بزرگسال ۳۰ ساله و بالاتر را تجزیه و تحلیل کردند. آنها دریافتند که افراد مبتلا به پریودنتیت در مقایسه با افرادی که به بیماری لثه مبتلا نیستند، پس از تنظیم عوامل خطر، ۲۴ تا ۲۸ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا قرار داشتند.
  • مطالعه ای که در مجله آمریکایی فشار خون منتشر شد، بیش از ۴۱۰۰۰ متخصص مرد سالم را به مدت ۱۲ سال ردیابی کرد. وجود بیماری پریودنتال در شروع مطالعه با ۲۰ درصد افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا در طول دوره پیگیری در مقایسه با افراد بدون بیماری لثه همراه بود.
  • یک متاآنالیز، داده های ۱۵ مطالعه شامل بیش از ۴۷۰۰۰ شرکت کننده را گردآوری کرد. آنها دریافتند که به طور کلی، پریودنتیت با ۲۲% شیوع بیشتر فشار خون در مقایسه با عدم ابتلا به پریودنتیت همراه است.
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  آیا سیگار الکترونیک برای دندان ها مضر است؟

در حالی که ارتباط بین بیماری لثه و فشار خون بالا نشان داده شده است، مکانیسم های دقیق پشت آن هنوز در حال بررسی هستند. در اینجا برخی از راه هایی ارائه شده اند که در آنها اعتقاد بر این است که بیماری لثه در افزایش فشار خون نقش دارد:

التهاب مزمن

پریودنتیت باعث ایجاد یک وضعیت التهابی پایدار با درجه پایین در بدن می شود. سلول های ایمنی در پاسخ به انباشته شدن پلاک باکتریایی، مواد شیمیایی التهابی به نام سیتوکین تولید می کنند. این التهاب می تواند به صورت سیستمیک گردش پیدا کند و به رگ های خونی آسیب وارد کند و باعث تنگ و سفت شدن آنها شود. با گذشت زمان، این وضعیت می تواند فشار خون را بالا ببرد.

باکتری های دهان وارد جریان خون می شوند.

هنگامی که بافت لثه در اثر پریودنتیت ملتهب می شود و آسیب می بیند، برای باکتری های مضر داخل دهان امکان دسترسی به جریان خون را فراهم می کند. برخی از گونه ها مانند پورفیروموناس ژینژیوالیس Porphyromonas gingivalis  در پلاک آترواسکلروتیک یافت شده اند. دانشمندان فرض را بر این می گیرند که عوامل باکتریایی می توانند مستقیماً عروق خونی را عفونی کنند، تجمع پلاکتی را تحریک کنند یا پاسخ های خود ایمنی را القاء کنند- همه مکانیسم هایی که منجر به افزایش فشار خون می شوند.

اختلال عملکرد اندوتلیال

پوشش داخلی رگ های خونی به نام اندوتلیوم به تنظیم عملکرد عروق کمک می کند. بیماری لثه باعث ایجاد یک پاسخ ایمنی بیش از حد می شود که ممکن است باعث ایجاد اختلال در عملکرد سلول های اندوتلیال شود. این امر توانایی عروق خونی برای گشاد شدن و انقباض مناسب را مختل می کند، که در طول زمان می تواند فشار خون را افزایش دهد.

استرس اکسیداتیو

پریودنتیت باعث افزایش رادیکال های آزاد و گونه های فعال اکسیژن می شود که باعث آسیب اکسیداتیو به سلول ها و بافت ها می شود. این استرس اکسیداتیو آبشار التهابی را بیشتر تقویت می کند و به تغییرات عروقی مرتبط با فشار خون کمک می کند.

به طور خلاصه، به نظر می رسد که از طریق التهاب مزمن، سموم باکتریایی گردش خون، اختلال عملکرد اندوتلیال عروقی، و افزایش استرس اکسیداتیو، وجود بیماری لثه با افزایش خطر فشار خون بالا ارتباط زیادی دارد.

گزینه های درمانی برای بیماری لثه

از آنجا که به نظر می رسد بیماری لثه با فشار خون بالا مرتبط است، درمان مناسب آن باید بخشی از هر برنامه مدیریتی برای فشار خون بالا باشد. گزینه های درمان تخصصی بیماری لثه عبارتند از:

  • پاکسازی های منظم دندانی- پاکسازی تخصصی هر ۳ تا ۶ ماه یک مرتبه به کاهش پلاک باکتریایی، جرم و خطر ابتلا به ژنژیویت کمک می کند. برای بیماران مبتلا به پریودنتیت، ممکن است تمیز کردن مکرر هر ۳ ماه یک مرتبه نیاز باشد.
  • جرمگیری و تسطیح سطح ریشه (روت پلنینگ)- این فرایند پاکسازی عمقی، رسوبات باقی مانده سخت شده روی ریشه دندان را با استفاده از ابزارهای تخصصی دندانپزشکی حذف می کند. اغلب در موارد پریودنتیت نیاز است.
  • آنتی بیوتیک های دندانی- آنتی بیوتیک هایی مانند داکسی سایکلین ممکن است برای از بین بردن باکتری های عامل عفونت لثه تجویز شوند.
  • لیزر درمانی- انرژی لیزر می تواند بافت لثه بیمار را از بین ببرد و بهبود را تحریک کند. برای درمان پریودنتیت متوسط تا ​​پیشرفته استفاده می شود.
  • جراحی فلپ- در این روش، لثه ها به سمت عقب برداشته می شوند تا دندانپزشک به ریشه ها دسترسی پیدا کند و پلاک ها و بقایای جرم را پاک کند.
  • پیوند استخوان- مواد پیوند استخوان می توانند به تحریک رشد مجدد استخوان از دست رفته به دلیل بیماری شدید لثه کمک کنند.
  • کشیدن دندان- گاهی ممکن است کشیدن دندان های به شدت آسیب دیده لازم باشد.
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  آیا سلول های بنیادی می توانند جایگزین ایمپلنت های دندانی شوند؟

بهداشت دهان و دندان روزانه در منزل نیز نقش کلیدی دارد. مسواک زدن دو مرتبه در روز، نخ دندان کشیدن یک مرتبه در روز، و استفاده از دهانشویه های ضد عفونی کننده همگی می توانند به کنترل باکتری ها کمک کنند. ترک سیگار نیز بسیار مهم است، زیرا مصرف تنباکو بیماری پریودنتال را بدتر می کند.

گزینه های درمانی برای بیماری لثه

گزینه های درمانی برای بیماری لثه

 

تغییر سبک زندگی برای کاهش فشار خون

ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی، همراه با درمان بیماری لثه، می توانند به کاهش فشار خون در بیماران مبتلا به فشار خون کمک کنند:

  • کاهش وزن- کاهش وزن اضافی در صورت اضافه وزن. حتی کاهش تنها ۵ تا ۱۰ درصد وزن بدن می تواند تفاوت قابل توجهی در فشار خون ایجاد کند.
  • رژیم غذایی- داشتن یک رژیم غذایی غنی از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین های بدون چربی و در عین حال کاهش سدیم، قند و چربی های اشباع شده.
  • ورزش- ۱۵۰ دقیقه ورزش متوسط ​​مانند پیاده روی سریع در هفته به کاهش فشار خون کمک می کند.
  • مدیریت استرس- استرس مزمن به فشار خون بالا کمک می کند. تمرینات کاهش استرس مانند مدیتیشن، یوگا، تای چی مفید هستند.
  • ترک سیگار- ترک سیگار حیاتی است- نیکوتین باعث انقباض عروق خونی می شود و می تواند فشار خون را افزایش دهد.
  • اعتدال در مصرف الکل- محدود کردن الکل به حداکثر ۱ پیک در روز برای زنان یا ۲ پیک برای مردان.
  • داروها- داروهای ضد فشار خون به کنترل فشار خون بالا کمک می کنند. مصرف منظم آنها طبق دستور پزشک مهم است.

مکمل های طبیعی مانند عصاره سیر کهنه، دارای اثرات کاهش فشار خون برای برخی از بیماران مبتلا به فشار خون بالا هستند و ممکن است فواید کمکی داشته باشند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  رژیم غذایی مناسب برای زیبایی و سلامت دندان و لثه

نتیجه گیری

به طور خلاصه، تحقیقات علمی رو به رشد نشان می دهند که ابتلا به بیماری مزمن لثه ممکن است به طور قابل توجهی خطر ابتلا به فشار خون را افزایش دهد. در حالی که هنوز به مطالعات بیشتری نیاز است، اعتقاد بر این است که پریودنتیت از طریق مکانیسم هایی مانند التهاب، باکتری های دهانی، گردش خون، و اختلال عملکرد اندوتلیال عروقی، به افزایش خطر فشار خون بالا کمک می کنند. درمان بیماری لثه از طریق تمیز کردن منظم تخصصی، بهداشت روزانه دهان و تغییر سبک زندگی مانند کاهش وزن، رژیم غذایی و ورزش ممکن است به کاهش فشار خون کمک کنند. کنترل پریودنتیت باید بخشی از هر طرح درمان یکپارچه برای بیماران مبتلا به فشار خون بالا باشد.

پرسش های پرتکرار درباره ارتباط بین بیماری لثه و فشار خون بالا

آیا رابطه علت و معلولی ثابت شده بین بیماری لثه و فشار خون بالا وجود دارد؟

در حالی که تعدادی از مطالعات با کیفیت، ارتباط قوی بین بیماری لثه و فشار خون بالا را پیدا کرده اند، اما برای تأیید قطعی علت مستقیم، تحقیقات بیشتری نیاز هستند. بیماری لثه به عنوان یک عامل خطر مستقل برای فشار خون بالا در نظر گرفته می شود، اما مکانیسم های دقیق هنوز به طور کامل شناخته نشده اند.

پس از درمان بیماری لثه، فشار خون چقدر سریع ممکن است بهبود یابد؟

برخی از مطالعات افت قابل اندازه گیری فشار خون طی ۲ تا ۳ ماه پس از درمان فشرده پریودنتال را نشان داده اند. با این حال، اثرات کلی روی کاهش فشار خون ممکن است بیشتر از ۶ تا ۱۲ ماه طول بکشد. به احتمال زیاد به فرد و شدت بیماری لثه او بستگی دارد.

پرسش های پرتکرار درباره ارتباط بین بیماری لثه و فشار خون بالا

پرسش های پرتکرار درباره ارتباط بین بیماری لثه و فشار خون بالا

 

آیا درمان بیماری لثه می تواند نیاز به داروهای فشار خون را برطرف کند؟

برای اکثر بیماران، داروهای ضد فشار خون حتی پس از درمان موفق بیماری لثه همچنان نیاز هستند. درمان پریودنتیت ممکن است فشار خون را تا حدی کاهش دهد، اما احتمالاً در اکثر موارد برای کنترل کامل فشار خون بالا بدون مصرف دارو کافی نیست.

آیا مراجعه به یک دندانپزشک متخصص یا پریودنتیست برای درمان بیماری لثه بهتر است؟

دندانپزشکان می توانند پاکسازی های دندانی را انجام دهند و به مدیریت بیماری خفیف لثه کمک کنند. اما برای پریودنتیت پیشرفته تر، ممکن است مراجعه به متخصص لثه مانند پریودنتیست توصیه شود. آنها آموزش های تخصصی در زمینه درمان بیماری شدید لثه دیده اند.

آیا داروهای طبیعی برای کاهش فشار خون ناشی از بیماری لثه مفید هستند؟

برخی از مکمل های طبیعی مانند عصاره سیر کهنه دارای اثرات کاهش دهندگی فشار خون در فشار خون بالا هستند. آنها ممکن است برخی از مزایای کمکی را ارائه دهند، اما نباید جایگزین درمان های فشار خون بالا شوند زیرا از نظر علمی اثبات نشده اند. هنوز تحقیقات بیشتری در مورد اثربخشی آنها نیاز است.

0/5 (0 نظر)
0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code